dimarts, 26 d’agost de 2014

Nepal


Aquesta vegada només publico un parell d'imatges. Em guardo per una futura entrada i un cop a casa, penjar una bona selecció de les fotos fetes aquests deu dies per la vall de Kathmandú.
Força separades en el temps l'una de l'altra. La primera no és actual, ni tan sols és digital i estèticament no és res de l'altre món, però per mi es tracta d'una imatge simbòlica. Si la memòria i la orientació no em fallen, és feta a l'estació Kantipath de Kathmandú. El que sí que sé perfectament és que la vaig fer des del cim d'un autobús que ens havia de portar a Jiri per començar el trekking per arribar al camp base de l'Everest. També recordo la il.lusió i les ganes de començar aquella nova aventura malgrat la fresca d'aquell matí d'abril de l'any 2001 i la incomoditat d'aquell bus, ple a vessar de gent, equipatges, paquets i algun animal. Vista amb la perspectiva dels anys, aquella estació era el punt d'inici i de descoberta de nous camins i cultures. En aquell moment tot em semblava nou i em meravellava, Nepal era la descoberta del món i tot era digne de ser enregistrat amb aquella Minolta que encara no sabia massa bé com anava.
La segona és molt recent, feta no gaire lluny de la primera, a la monumental estupa de Boudhanath, als afores de Kathmandú (per cert, un dels llocs més màgics d'Àsia) i a poques hores d'agafar un vol de tornada cap a casa. Tretze anys després  tornem a ser a la capital nepalí. Aquesta vegada com a final de trajecte d'un viatge iniciat a Delhi i que ens ha portat per alguns dels estats del nord de l'Índia abans de posar els peus al Nepal.
Entre una imatge i l'altra, un grapat de viatges, coneixences, aprenentatges, amics fets pel camí i moltes, moltes fotografies.divendres, 15 d’agost de 2014

Bollywood

             Anunci protagonitzat per Amitabh Bachchan

            Cartellera de pel.lícules de Bollywood

              Crèdits al final de Kick amb Salman Khan i Jacqueline Fernandez

Bollywood és a l'Índia el mateix que Hollywood als Estats Units i als països occidentals. De fet, la de Bombay és la primera indústria cinematogràfica del món, per davant de l'americana i tot. És molt recomanable entrar en un cinema a l'Índia si es vol entendre una mica la cultura popular d'aquest país. No fa falta parlar ni entendre l'hindi perquè no costa gaire seguir l'argument de la majoria de films. L'esquema gairebé sempre és el mateix. Història d'amor impossible entre els dos protagonistes, acció i garrotades a tort i a dret, balls i coreografies marca de la casa,  parella feliç i final de la pel.lícula. A la sala de projecció es comenta, es crida, s'aplaudeix, es xiula, es riu, es parla per mòbil, ploren nens petits o  sona l'himne nacional a la mitja part mentre tothom es posa dret. Si el musculós Salman Khan o el seductor Shahrukh Khan són dues de les grans estrelles (amb rivalitat inclosa) més reconegudes i aclamades del moment, Amitabh Bachchan és la gran figura històrica de Bollywood. La imatge de qualsevol d'ells és omnipresent i es troba anunciant o promocianant els productes i marques més inversemblants.  

                                         

Tràiler i vídeoclip de Kick, un dels grans èxits d'enguany i protagonitzat per Salman Khan.

Índia autèntica i mística. Potència emergent, castes i pobresa, slums insalubres a les grans ciutats, clavegueres arran de carrer, vaques sagrades i rates que es passegen amb total impunitat, palaus mogols sorgits de les Mil i Una Nits, infinites creences i religions, cultura mil.lenària ignorada i menyspreada pels britànics durant l'imperi... La calor, els sorolls, les aglomeracions humanes, el trànsit sempre congestionat i mil clàxons sonant al mateix temps, olor de deixalles i merda barrejada amb perfums o encensos... El bombardeig d'estímuls és constant i esgotador, no hi ha treva pel viatger. Índia fascinant i dura a parts iguals.                       
Darjeeling, Shimla, Kulu, Manali... estacions de muntanya al llarg de l'Himàlaia durant el Raj britànic i destins turísitics avui. Aires frescos i humits per gràcia del monsó, quan la calor i l'estrès de la plana hindustànica es fan insuportables. Darjeeling. Banderes i rodes d'oració budistes. Boires i núvols que amaguen el Kangchenjunga (8586m). Trets mongoloides, cares  tibetanes i nepalís. El Sikkim ens obra les portes a les terres altes abans de tombar cap al Nepal...