diumenge, 26 d’agost de 2012

Final de trajecteEls Balcans que en turc significa “muntanyes” s’estenen aproximadament des del Danubi fins als Dardanels, des d’Ístria  fins a Istanbul i són una paraula que integra els petits territoris d’Hongria, Romania, Iugoslàvia, Albània, Bulgària, Grècia i part de Turquia, encara que ni als hongaresos ni als grecs els agrada ser inclosos sota aquesta etiqueta. És, o fou, una dinàmica península poblada per gents despertes que mengen aliments picants, beuen licors forts, es vesteixen amb robes cridaneres, estimen i maten amb facilitat i mostren un talent esplèndid per iniciar guerres. Occidentals menys imaginatius els miren de dalt a baix amb secreta enveja netejant-se els mocs davant les seves monarquies, mofant-se de les seves pretensions i tement els seus salvatges terroristes. Karl Marx els anomenava “brossa ètnica”. Jo, com un noi caminant als vint anys, els adoro.

La descripció dels Balcans de C.L. Sulzberger  apareix citada a Fantasmas Balcánicos de Robert D. Kaplan, un llibre imprescindible per viatjar per la regió i entendre’n una mica més la seva complexitat. Amb aquesta entrada des de Tessalònica tanquem el viatge balcànic iniciat fa quaranta dies a Venècia i que ens ha portat per Trieste, Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Kosovo, Macedònia i Grècia.  

dimecres, 22 d’agost de 2012

Vota una foto
Tothom amb uns mínims coneixements fotogràfics sap que per captar una bona llum els millors moments del dia són quan el sol es troba baix en l'horitzó, al matí i al capvespre. Si en aquests moments tens l'oportunitat de trobar-te d'alt d'un mirador amb bones vistes les fotos és difícil que no surtin bé. Aquesta tarda hem pujat a la fortalesa de Prizren (Kosovo) per gaudir d'una bona visió de la ciutat. Baixant m´he fixat que el sol il·luminava  la volta de la porta per la qual hem sortit i que amb la ciutat al fons la cosa podria funcionar. Però m'hi faltava l'element humà... La primera opció (com altres vegades) era fer-hi passar la Irene per si no apareixia ningú. No ha calgut esperar gaire perquè de seguida han sortit tres nens amb bicicleta. La forta pendent i els esglaons han fet que baixéssim tots a la mateixa velocitat i tot que inicialment només havia pensat amb la primera de les tres fotografies, això m´ha permès anar-ne fent diverses. Al final n'he fet una trentena i d'aquestes m´he quedat amb les tres penjades.  

I ara i com que sobre gustos no hi ha res escrit, aquells que no tinguin res més a fer poden escollir amb quina de les tres es quedarien. D'entre tots els participants sortejaré  una ampliació de 40x50 cm d'una d'elles. Participar és molt fàcil, es pot fer a través del Facebook o al mateix bloc deixant un comentari  on s'anomeni   una fotografia, la de dalt, la del mig o la de baix. Els que ho feu a través del bloc no us oblideu de deixar el vostre nom. Es pot votar fins el dia 31 d'agost a les dotze de la nit. A tots els participants els assignaré un nombre i a través de Random sabrem l'afortunat. L'1 de setembre penjaré la llista dels participants amb el nombre corresponent i el dia 2 a les 21.00 la sort decidirà el guanyador, que rebrà la foto que hagi escollit (sense marca d'aigua).

Si algú no li n'agrada cap també ho pot dir però no participarà al sorteig. Tots aquells que ja estan movilitzant amics, familiars i avantpassats per fer-se amb la foto, els faig saber que disposo d'un potent software capaç de detectar qualsevol trampa. Volia portar les bases davant de notari però aquí a Kosovo no n'he trobat cap. Animeu-vos a participar i sort!

diumenge, 12 d’agost de 2012

Festival de la Trompeta de GučaFestival de la Trompeta de Guča (Sèrbia). Gran fanfàrria balcànica amb gent vinguda d’arreu dels Balcans, trompetes, menjar, litres i litres de cervesa, bandes de música actuant sense parar les 24 hores del dia,  però sobretot gent, molta gent; 600.000 persones durant els set dies de festival en una població de 2.000 habitants.