dijous, 23 de febrer de 2012

Carnaval al Vallespir

Cada any per aquestes dates de Carnaval, a Sant Llorenç de Cerdans, un petit poble de la comarca nord catalana del Vallespir, celebren el Carnaval barrejat amb la cacera de l'ós. La festa té un marcat caràcter sexual i es representa a mig hivern, quan l’ós treu el cap del cau per veure si la fred ja afluixa o encara pot continuar dormint algunes setmanes més. Durant la correguda pel poble, l’ós salta sobre les noies que troba per intentar copular amb elles mentre un grup de caçadors el persegueixen per intentar caçar-lo. Al voltant de l’ós també hi ha una sèrie de personatges característics i típics del poble. El Manaire o conductor, que recita un text en català enorgullint-se d’haver-lo capturat. La Monaca, un estrany personatge siamès amb una màscara blanca que es dedica a animar la festa. El Vell i la Vella, que porten un braser on cremen pèl de porc per posar-lo sota les faldilles de les noies i obligar-les a obrir les cames. Els Botifarrons, una colla d’homes vestits de blanc que empastifen a tothom amb trossos de botifarra negra sucada amb cervesa. La Carriola, una comparsa en la qual un personatge vestit de nen petit es dedica a envestir les femelles i simula que les munta mentre els homes que l’acompanyen l’obliguen a veure vi. I la Figuereta, una comparsa femenina que empaita els homes per empastifar-los la cara amb una figa.

dilluns, 13 de febrer de 2012

Va de bèsties


No, no es tracta d’una faula d’Isop. El dissabte va ser la matança del porc i el diumenge el Carnaval de l’ós de Prats de Molló. El gall de moment el deixem per una propera entrada.

dilluns, 6 de febrer de 2012

En Cisco del Querol

Ja sé que la notícia és vella però en produir-se mentre em trobava de viatge en vaig tenir coneixement no fa gaire. Fa poques setmanes vaig saber que s'havia mort en Cisco del Querol, el popular eugasser que durant tants anys s’havia cuidat dels ramats de cavalls d'Espinavell quan aquests pasturaven per sota el Costabona. En Cisco del Querol formava part d'una generació que poc a poc s'acaba, "material d'abans de la guerra" en deien els meus avis. La fotografia que il·lustra l'entrada vaig tenir l'oportunitat de fer-li durant la fira de l'any 2010 pocs moments abans que se li retés un homenatge i se li entregués la medalla de la vila de Molló. Ell era dins un cotxe esperant-se per l'acte i quan el vaig veure li vaig demanar per retratar-lo. El resultat va ser aquesta mirada...