dilluns, 29 de setembre de 2008

Miners de Potosí


Amb poca llum, molt de gra i desenfocades. Tres ingredients per descartar una foto. Així són la majoria de les fotos que vaig fer a les Mines de Potosí, però n´hi ha prou per veure les dures condicions d´aquest treballadors que cada dia baixen a l´infern per continuar arrencant a la mina una plata cada vegada més difícil de trobar.

diumenge, 14 de setembre de 2008

dijous, 11 de setembre de 2008

dilluns, 1 de setembre de 2008

Bibliografia sobre Bolívia

La millor manera de conèixer una país és llegint. Quan viatjo sempre porto la maleta plena de llibres perquè les estones per llegir són moltes i és una bona manera de passar el temps durant les llargues hores d´espera en aeroports, vols, trajectes amb bus o qualsevol altre moment. M´agrada portar llibres que m´expliquin el país o d´altres que no hi tinguin cap relació. Prefereixo arribar a casa amb algun llibre sense llegir que no pas fer curt. A continuació un recull de llibres i revistes sobre Bolívia.

Monogràfic, aparegut el juliol del 2007, sobre els dos països andins. Els articles bolivians estan dedicats a la situació política, la religió i les tradicions, la ciutat de la Paz, les mines de Potosí i el salar de Uyuni.

Exemplar del passat mes de juliol de la prestigiosa revista National Geographic i que a Europa s´ha publicat amb una altra portada. Conté un interessantíssim i llarg article per entendre la complicada situació actual del país i un altre amb molt bones fotografies de les meravelles naturals de l´altiplà realitzades des de l´aire.


Les no menys prestigioses guies de viatges Lonely Planet són garantia d´èxit per la quantitat d´informació pràctica sobre qualsevol país. Personalment, la millor guia de viatges. La dedicada a Bolívia és en anglès.


Al meu entendre és un llibre molt partidista i en el qual l´autor no amaga la simpatia que sent per l´Evo Morales. Tot i així, indispensable per entendre la figura d´un home que va passar de sindicalista cocaler a ser el primer president indigena del país i amb el qual molta gent té disposades moltes esperances.


Com diu el títol, és una breu introducció per entendre la història dels inques, els quals també van deixar la seva emprenta en territori bolivià.


La millor biografia escrita mai sobre la figura del llegendari guerriller amb informació contrastada i de primera mà. Recordem que els últims dies del Che van transcórrer a Bolívia, país des del qual i a partir d´un petit focus, pretenia escampar la seva revolució per tot el continent sud americà. Malauradament, l´exèrcit bolivià amb l´ajuda de la CIA es va encarregar d´acabar amb el seu somni. L´autor narra aquest episodi i el posterior descobriment, 30 anys després de la seva mort, del cadàver del Che, l´emplaçament del qual era desconegut.